Juliana Pasierbová - Aktuálne u mňa zavládlo obdobie, kedy sa zahrávam so symbolikou a hlavným výtvarným námetom sú dravci.

(rozhovor)

Rozprávali sme sa s talentovanou rozvíjajúcou sa výtvarníčkou Julianou Pasierbovou, ktorá nám v tomto rozhovore opísala svoju doterajšiu tvorbu.

 
Čo ťa doviedlo k maľovaniu a ako dlho sa tomu už venuješ?  

 Odpoveď: Už od útleho detstva som si bola vedomá rozsahu svojej mysle a fantázie. Spočívalo to v každodennom premýšľaní, analyzovaní okolia a následnom predstavovaní si rôznych výjavov, či udalostí. Každým pribúdajúcim rokom som vnímala sféru umenia počínajúc od hudby až po výtvarné umenie ako vášeň, ktorú nechcem nechať neuchopenú. Začalo to detskými kresbami, ilustráciami, tvorbou rôznych kreatívnych predmetov a tuším, ako deväť ročná som prvý krát vyskúšala aj maľbu. Na druhej strane v tom období som uchopila do rúk aj gitaru a vytvorila so spevom harmóniu, ktorá ma sprevádza doteraz. Zbierka nástrojov a túžba vytvárať vlastné melódie sa rozrástla spolu s pribúdajúcimi obrazmi, čo dalo mojej duši ústa, aby sa mohla vyjadriť.

Predpokladám, že ťa aj niekto „učil“. Kto to bol? A čo ti to dalo ?

 Odpoveď : Každodenným kreslením som sa k základom dostala ako samouk. Postupne som sa opierala o rady mojej krstnej mamy, ktorá v tom čase študovala výtvarné umenie a neskôr začala učiť na základných umeleckých školách.  Prioritné pre mňa však bolo zlepšovať predchádzajúce kresby a stále niečo nové podchytiť. Práve preto som ani nemala potrebu navštevovať základnú umeleckú školu. Keď nastal čas vybrať si strednú školu, zvažovala som konzervatórium a umeleckú školu a na poslednú chvíľu padla vhod druhá voľba čím bola SOŠ služieb v Prešove, kde som si zvolila umelecký odbor. Nadobudla som teóriu od skvelých pedagógov, ktorú poctivo využívam vo svojej tvorbe. Vďaka každoročným obhajobám som podchytila aj spôsob vyjadrenia sa ohľadom svojich diel. Posledným príkladom pre mňa boli súkromné hodiny od BEAUTIFUL ART gallery s charizmatickým umelcom Didier Le Mar ©, ktorý mi poskytol hlbšie poznatky z praxe a mala som možnosť vylepšiť techniku kresby aj maľby.

Čo je podľa teba typické pre tvoju tvorbu?

 Odpoveď : Neustále mi prichádzajú do cesty nové myšlienky a nápady, ktoré by som chcela realizovať. Vrámci mojej fantázie sa opieram o realistické výjavy, ktoré často rada obzvláštnim surrealistickými či naturálnymi prvkami. Zvlášť preto, lebo tento ideový komplex uchopí každý tak, ako mu je po vôli. Téma ľudských bytostí, akty, pôvabné ženské telá sú mi blízke rovnako aj ako zvieracie námety či krásy našej Matky Zeme. Do kresieb, obrazov vkladám kúsok seba, a teda svoje myšlienky, pocity a vášne, ktoré každý môže pochopiť v rámci možnosti svojho vnímania. Ako oddychovku obľubujem maľbu na drevo s prírodnými motívmi a krajinkami alebo maľbu na textil.  Stále sa však učím a som oddaná všetkému, čo urobí radosť mne aj ostatným.
 
Akú výtvarnú techniku najviac obľubuješ pri tvorbe ?

  Odpoveď :  Najčastejšie pracujem s akrylovými farbami, kedy sa dá obraz dozdobiť do priestoru paverpolom. Postupne by som sa však chcela dostať aj k maľbe olejom, ktorý má množstvo výhod a krajší, dlhotrvajúci efekt. Verím, že si to čoskoro plne osvojím. Klasicky pri náčrtoch, ilustráciách obľubujem aj akvarel doplnený o kresbu ceruzou či perokresbu.
 
Čo, alebo koho považuješ za najlepšiu inšpiráciu/múzu pri tvorbe obrazov?

  Odpoveď :  Je už známe, že najlepšie sa inšpirácia čerpá v prírode a ja nie som výnimkou. Celkovo ma však dokáže zaujať množstvo bežných vecí, ktoré si pretvorím v mysli na obraz. Môže ísť aj o vône, ktoré vo mne vyvolajú nejakú predstavu a už sa derú na plátno. Podstatné je aj aktuálne rozpoloženie, myšlienkové pochody, emócie.
 
Je to zrejme veľmi individuálne, ale ako dlho ti zhruba trvá práca na jednom obraze?

  Odpoveď :  Tak to je skutočne veľmi individuálne, ale určite to závisí od rozmeru, podkladu a techniky diela. Kresby trvajú podstatne kratšie ako maľby, a teda do dvoch dní sa dá stihnúť pekná, detailná kresba v menšom rozmere. Detailnejšie maľby vo väčších rozmeroch sa môžu pohybovať až niekoľko týždňov a viac.
 
Ako je to s tvojou prácou? Na ktorý zo svojich obrazov si najviac hrdá ?

  Odpoveď :  Nemám vytýčený žiaden obľúbený obraz. Každý mi pri práci niečo odovzdal, za čo som vďačná a spokojná. Avšak mám radosť z dielka Nezvyčajný triangel, ktorý som maľovala minulého roku počas výtvarného kurzu v BEAUTIFUL ART gallery. Hlbšie som preskúmala v praxi hru svetla s tieňom a maľbu olejom.
 
Čo vzory? Máš nejaké? Ak áno ktoré ?

  Odpoveď :   Popravde nikdy som na neupínala na žiadneho umelca, ktorý by pre mňa bol vzorom. Ak aj som k niekomu prihliadala, skôr to boli múdri ľudia s motivačnými výrokmi a zaujímavými myšlienkami.

Čo považuješ za najväčší úspech vo svojej tvorbe?

 Odpoveď :  Ako úspech vnímam každú jednu tvorivú myšlienku, každý návrh a následne hotový obraz. Cesta je cieľ a rovnako vnímam aj úspech v umeleckej sfére. Avšak niet nad lepší pocit, ak sa niekomu páčia vaše diela, poprípade je o ne záujem. Akákoľvek možnosť prezentovať svoju tvorbu.

Existuje podľa teba nejaká hranica, cez ktorú sa musí maliar dostať, aby mohol začať vystavovať?

  Odpoveď :  Podľa mňa je prioritné osvojenie si základov a následne štýl tvorby, ktorý by niečo vypovedal o autorovi. Aby bola výstava kvalitná, malo by byť vidno praktické zručnosti autora a myšlienku, ktorú tou výstavou chce rozoslať.
 
Rozumie podľa teba súčasná generácia maliarov výtvarnému umeniu? A ako ho vnímaš ty ?

  Odpoveď :  Netrúfam si, ako amatérska maliarka hodnotiť niekoho tvorbu, ale každopádne súčasní umelci úplne neprihliadajú na zvládnutie akademickej maľby, čo je podľa môjho názoru škoda. Pojem umenie je už dnes obrovská sféra možností, ktorá sa neustále rozširuje, ale chýba tam tá pôvodná kvalita. Samozrejme niekomu sa môže páčiť detailná úchvatná maľba gigantických rozmerov a niekomu minimalistický abstraktný štvoruholník na stene. Moderné umenie mňa osobne nijak neohuruje a nemám k nemu ako laik vzťah. V súčasnom  výtvarnom dianí  sa prelína množstvo názorov od klasických pravidiel, až po intermediálne postupy, čo sa nezhoduje s mojím vnímaním výtvarníctva ako remesla.
 
Viem o tebe, že momentálne pracuješ na zaujímavých dielach. Vieš nám o tom prezradiť niečo bližšie?

  Odpoveď :  Aktuálne u mňa zavládlo obdobie, kedy sa zahrávam so symbolikou a hlavným námetom sú dravci. Často sa mi teraz objavujú a vynárajú v snoch. Prikladám im určitú spirituálnu hodnotu v roli sprievodcov. Ide o sériu kresieb, kde sú zobrazené určité druhy dravcov. Je to teraz skôr pre mňa oddychová disciplína a teším sa z každej novej dokončenej kresby. Zatiaľ sú to štyria krásavci, ale pomaličky sa deň po dni rozrastajú. V myšlienkach sa však pohrávam aj s novými námetmi na tvorbu, ktoré už postupne premieňam v náčrty.  Išlo by o zaujímavé akty väčších rozmerov, doplnené o fosforové farby.
 
Akú hudbu si púšťaš keď tvoríš a prečo?

  Odpoveď :  Môj hudobný repertoár je rozmanitý a výber piesní spočíva v nálade a aj atmosfére, ktorú využívam pri tvorbe určitého obrazu. Ak tvorím niečo prírodného charakteru, siahnem po nejakej symfonickej hudbe, alebo českých starých baladách. Ak maľujem akty, pustím si rockové klasiky z 80´s. Skutočne si každé dielo vyžaduje osobitnú hudbu.
 
Ktorý výtvarný smer uznávaš? Skús nám aj povedať v čom ťa oslovil?

  Odpoveď :   Hneď prvá voľba je renesancia a minulé jestvujúce smery, kedy sa spojilo akési vedecké poznanie s výtvarníctvom. Fascinuje ma predstava vzniku rôznych štúdií, získavanie akademických vedomostí, ktoré boli popreplietané so spiritualizmom a záujmom o ľudskú osobnosť. Aj keď išlo o maľby podľa pravidiel, bola možnosť nájsť tam tajomno, neviditeľné a nepochopiteľné symboly. Páči sa mi tá vznešenosť, zložitosť a nádhera.

Čo by si chcela na koniec rozhovoru odkázať čitateľom týchto riadkov?

  Odpoveď :   Každý, kto v sebe skrýva kúsok talentu, alebo má snahu niečo tvoriť, nech ide bezhlavo do toho a pracuje na sebe. Umenie je nádherný prejav osoby a bezprostredný relax. Buďte vďační, milujte, tvorte! 
 

 

 

 

Diela rozvíjajúcej sa výtvarníčky Juliany Pasierobovej si môžete zakúpiť, alebo objednať na zákazku exkluzívne v BEAUTIFUL ART grand gallery.

Objednávky prijímame na e-mailovej adrese: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. 

  

 

Autor článku : BEAUTIFUL ART grand gallery  /  Lucia Takáčová  Copyright ©  2021

Spoločnosť

BEAUTIFUL ART s.r.o
Južná trieda 4.B
040 01 Košice
 
IČO: 46969276   DIČ: 2023681275
Banka: Tatrabanka a.s.
Účet: SK3711000000002946062789

Kontakt

BEAUTIFUL ART s.r.o
Južná trieda 4.B
040 01 Košice
 
Tel.: 0944033123, 0904333202
E-mail:
Copyright © BEAUTIFUL ART s.r.o 2019.. Všetky práva na texty a foto materiál uvedené na tejto stránke sú výhradným duševným a autorským vlastníctvom spoločnosti BEAUTIFUL ART s.r.o a Didier Le Mar