Daniel Július Duraj - Mojou umeleckou vášňou sú graffiti a street art

(rozhovor)

 Rozprávali sme sa s nadaným rozvíjajúcim sa street artistom Danielom Júliusom Durajom, ktorý nám v tomto rozhovore opísal svoju vášeň pre graffiti a street art 
 
 
 
 1. Čo ťa doviedlo k maľovaniu a ako dlho sa tomu už venuješ?  
 
 Odpoveď : Môj záujem o maľovanie sa začal prebúdzať už veľmi dávno. Vlastne už po ceste do škôlky som obdivoval graffiti a street art. Dosť dlho ma lákalo si to vyskúšať, až som si pred ôsmimi rokmi povedal, že by to stálo za pokus.
 
 
2. Predpokladám, že ťa aj niekto „učil“. Kto to bol? A čo ti to dalo ? 
 
 Odpoveď : Najprv som sa učil sám a pomáhala mi pri tom hlavne moja mama a spolu s ňou aj učiteľka na základnej škole, ktorej sa moje diela páčili. 
 
 
3. Čo je podľa teba typické pre tvoju tvorbu? 
 
 Odpoveď :  Pre moju tvorbu je hlavne typická zaujímavá myšlienka, s ktorou pracujem aj niekoľko mesiacov. Dielo formujem počas tvorby, čo pre mňa znamená slobodu pri tvorbe, ktorá ma ale neobmedzuje. Tým, že sa učím na súkromných výtvarných hodinách od BEAUTIFUL ART gallery u uznávaného umelca Didier Le Mar © ktorý ma v mojej tvorbe podporuje a dáva mi dôležitú spätnú väzbu k dielam, ktoré tvorím.  Pochopil som, že možem street art realizovať na podklady ako je plátno pričom zanechavám identitu v diele,  ktoré si môže niekto kúpiť a tym pádom skrášliť svoj interiér taktouto formou umenia, z čoho mám veľkú radosť.  
 
Autor: Daniel Július Duraj
Cena: 320,€
 
 
4. Akú výtvarnú techniku najviac obľubuješ pri tvorbe ? 
 
  Odpoveď :  Najviac obľubujem maľovanie akrylom, či už sprejom, štetcom, alebo akrylovými fixkami. Nedá sa povedať, čo obľubujem viac, pretože každá technika má niečo do seba.
 
 
5. Čo alebo koho považuješ za najlepšiu inšpiráciu/múzu pri tvorbe obrazov? 
 
  Odpoveď :  Pri tvorbe sa najradšej inšpirujem prírodou a svojimi pocitmi, pretože chcem aby každé dielo bolo výnimočné a niečím vedelo zaujať.
 
 
6. Je to zrejme veľmi individuálne, ale ako dlho ti zhruba trvá práca na jednom obraze? 
 
  Odpoveď :  Pre každý obraz sa doba jeho tvorenia líši, ale tak priemerne môžem povedať, že mi namaľovať obraz trvá tak 2 až 3 mesiace a spolu približne 30 hodín neustáleho maľovania.
 
Autor: Daniel Július Duraj
 
 
7. Ako je to s tvojou prácou? Na ktorý zo svojich obrazov si najviac hrdý? 
 
  Odpoveď :  Najviac som hrdý asi vždy na svoj posledný obraz, pretože vždy sa ho snažím v niečom zlepšiť oproti tomu predošlému, takže momentálne to asi bude obraz s Entom – stromovým mužom.
 
Autor: Daniel Július Duraj
Cena: 340,€
 
8. Čo vzory? Máš nejaké? Ak áno ktoré ? 
 
  Odpoveď :   Mojimi vzormi sú napríklad graffiti writeri Sofles, Jeroo a zo slovenskej scény Panika71. Ich štýly sú veľmi odlišné, ale každý z nich je originálny, tak práve tou originalitou a nápadom sa im chcem podobať.
 
 
9. Čo považuješ za najväčší úspech vo svojej tvorbe? 
 
 Odpoveď : Mojim najväčším úspechom sú asi maľby, ktoré som maľoval na zákazku. Napríklad maľba na obecný úrad, maľba vo fitku, alebo základnej škole. Takéto príležitosti si vážim, pretože na týchto miestach môže maľby vidieť množstvo ľudí.
 
 
10. Existuje podľa teba nejaká hranica, cez ktorú sa musí maliar dostať, aby mohol začať vystavovať?
 
  Odpoveď :  Každý maliar by určite mal na sebe pracovať až dovtedy, kým nebude spokojný so svojimi dielami. To je však u každého individuálne.
 
Autor: Daniel Július Duraj
Cena: 310,€
 
11. Rozumie podľa teba súčasná generácia maliarov výtvarnému umeniu? A ako ho vnímaš ty?
 
  Odpoveď :  Ako aj spevom sa môže potešiť ucho, tak obrazom zasa oko, no a taktiež obrazmi môžeme vyjadriť city, alebo myšlienky a práve preto je maliarske umenie dôležité. Je to také „nahliadnutie do duše“ autora. Súčasná generácia maliarov podľa mňa rozumie umeniu, lebo stále vídam nové a nové obrazy, ktoré vo mne práve vyvolajú nejaký pocit, alebo ma donútia sa zamyslieť a to ja nazývam umením.
 
12. Viem o tebe, že momentálne tvoríš nové diela. Vieš nám o tom prezradiť niečo bližšie?
 
  Odpoveď :  Momentálne tvorím obraz, ktorý je odlišný od svojich predchodcov. Na rozdiel od nich nemá tému lesa, ale vesmíru. Zatiaľ sa z neho teším, lenže stále je len v začiatkoch.
 
 
13. Akú hudbu si púšťaš keď tvoríš a prečo?
 
  Odpoveď :  Pri maľovaní si púšťam veľmi rôznu hudbu a to podľa nálady. Pre predstavu, je to čokoľvek od klasickej hudby až po metal, prípadne niekedy aj úplné ticho má čosi do seba.
 
 
14. Ktorý výtvarný smer uznávaš? Skús nám aj povedať v čom ťa oslovil? 
 
  Odpoveď :  Veľmi ma oslovil surrealizmus. Diela z tohto smeru sú veľmi originálne a je v nich uložené množstvo myšlienok, ktoré ma baví v nich hľadať. 
 
 
15. Čo by si chcel na koniec rozhovoru odkázať čitateľom týchto riadkov?
 
  Odpoveď :   Na záver by som chcel len popriať príjemný zážitok pri prehliadaní diel a to nielen mojich, ale aj ostatných tu v galérii, pretože vždy autora najviac poteší, keď jeho dielo niekoho zaujme a dokáže ho oceniť.
 
Autor: Daniel Július Duraj

 

Diela výtvarníka Daniela Júliusa Duraja  si môžete zakúpiť alebo objednať na zákazku exkluzívne v BEAUTIFUL ART grand gallery.

Objednávky prijímame na e-mailovej adrese: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. 

 

 

Autor článku: BEAUTIFUL ART grand gallery     Copyright ©  2023 / Všetky práva vyhradené

 

Spoločnosť

BEAUTIFUL ART s.r.o
Južná trieda 4.B
040 01 Košice
 
IČO: 46969276   DIČ: 2023681275
Banka: Tatrabanka a.s.
Účet: SK3711000000002946062789

Kontakt

BEAUTIFUL ART s.r.o
Južná trieda 4.B
040 01 Košice
 
Tel.: 0944033123, 0904333202
E-mail:
Copyright © BEAUTIFUL ART s.r.o 2019.. Všetky práva na texty a foto materiál uvedené na tejto stránke sú výhradným duševným a autorským vlastníctvom spoločnosti BEAUTIFUL ART s.r.o a Didier Le Mar