LÍVIA KOKOVÁ - ROZVÍJAJÚCA SA VÝTVARNÍČKA A JEJ RADOSŤ Z KRESENIA

(rozhovor)

BEAUTIFUL ART grand gallery Vám prináša príbeh Lívie, ktorá hovorí o svojej doterajšiej tvorbe.

 

1. Čo a ťa doviedlo k maľovaniu a ako dlho sa tomu už venuješ?  
 
 Odpoveď : 
Od malička som rada kreslila, šila, vyšívala a plietla. Starká ma naučila všetky ručné práce. Svoje výrobky ako šály, čiapky, pomaľované trička, či nohavice som rada nosila. Tešilo ma mať niečo iné, než mali ostatní. Strednú školu sme s maminou vyberali s umeleckým zameraním, hlavne aby ma bavila. Tak som chodila na súkromnú SPŠ odevnú, odbor módne návrhárstvo. Veľa kreslenia, šitia a poznávanie remesiel ako macrame, richelieu a drôtikovanie. Našťastie aj po škole som mala možnosť mať tvorivú prácu, robila som aranžérku kvetov. Tam je veľa možností ku kreatívnej tvorbe.
 
2. Predpokladám, že ťa aj niekto „učil“. Kto to bol? A čo ti to dalo ? 
 
 Odpoveď :   
Na škole boli predmety ako dejiny výtvarnej kultúry a kreslenie. Teória by bola len čo sa týka období v dejinách,  ale za tie 4 roky na škole sme nekreslili inak, len ceruzkou, uhlíkom, či pastelom. Neviem prečo sme nemaľovali. Prestriedalo sa tam veľa učitelov,čo sa týka kreslenia.
 
3. Čo je podľa teba typické pre tvoju tvorbu? 
 
 Odpoveď :   
Ešte sa nedá povedať, čo je typické. Chcela by som sa predovšetkým naučiť správne tvoriť a osvojiť si výtvarné techniky. Momentálne sa učím, zdokonaľujem a veľmi ma baví kresba s ceruzkou. Mám aktívny celoročný výtvarný kurz v BEAUTIFUL ART gallery pod vedením umelca Didier Le Mar, necháme sa teda prekvapiť, čo bude pre mňa to naj, ale zatiaľ ma to veľmi baví a posúvam sa v tvorení, z čoho mám veľkú radosť.
 
4. Akú výtvarnú techniku najviac obľubuješ pri tvorbe ? 
 
  Odpoveď :  
 Obľúbená technika je ešte vo hviezdach. Nakoľko na kurze sa učím postupne všetky techniky, sama som zvedavá, čo ma osloví natoľko, že sa bude dať povedať: ,,tak toto je to pravé,,
 
5. Čo, alebo koho považuješ za najlepšiu inšpiráciu/múzu pri tvorbe obrazov? 
 
  Odpoveď :  
Inšpiruje ma príroda, ako väčšinu ľudí. Bývame s rodinou na dedine obklopenej horami. Z ktoréhokoľvek okna sa pozriem, vidím prírodu. Vážim si ten výhľad, pretože ma inšpiruje.
 
6. Je to zrejme veľmi individuálne, ale ako dlho ti zhruba trvá práca na jednom obraze? 
 
  Odpoveď :   
Zatiaľ je to ceruzka a zadania, ktoré mám sú náročné na čas. Približne 3 až 8 hodín mi trvá jedna kresba. Sú dni, kedy sa mi nedarí a vtedy prichádzam a odchádzam. Niekedy aj 2 dni nekreslím, lebo nejak nemám odhodlanie pokračovať. Až príde deň D a je to s pochvalou. Presne tu sa učím nielen samotnú kresbu, ale aj prístup k tvorbe, ktorý je predovšetkým o mojom vnútri. Je to pre mňa veľmi prínosné.
 
7. Ako je to s tvojou prácou? Na ktorý zo svojich obrazov si najviac hrdá? 
 
  Odpoveď :  
Nemám zatiaľ obraz s podtitulom ,,som naň hrdá,, Ale teším sa na obraz, ktorý si nakreslím sama pre seba a bude visieť v obývačke. Chystám sa naň už niekoľko rokov. Nebol čas, keďže mám 2 deti a umelci v interiéri boli doteraz oni. Teraz, keď sú už väčší a prebieha môj kurz maľovania, už bude aj priestor vytvoriť takéto dielko. 
 
8. Čo vzory? Máš nejaké? Ak áno ktoré ? 
 
  Odpoveď :   
Môj vzor počas puberty bol Salvador Dali, pripadal mi taký rebel. Neskôr Michelangelo, ten ma fascinoval asi vo všetkom. Od skíc, cez maľbu až po sochy. Keď sme boli zo školy na výlete v Paríži a navštívili Louvre, bolo to úžasné. Všetky významné diela, ktoré sme sa učili boli zrazu pod jednou strechou.
 
9. Čo považuješ za najväčší úspech vo svojej tvorbe? 
 
 Odpoveď : 
Úspech je pre mňa aj to, že mám možnosť vyjadriť svoje pocity a emócie v tomto rozhovore a že sa môžem venovať maľovaniu a kresleniu, no predovšetkým, že sa môžem učiť pod umeleckým vedením. Veľmi ma to baví a cítim, že je to to, čo chcem v budúcnosti robiť plnohodnotne. Teda verím v to.
 
 
 
 
 
 
 
 
10. Existuje podľa teba nejaká hranica, cez ktorú sa musí maliar dostať, aby mohol začať vystavovať?
 
  Odpoveď :  
Určite by mal mať všetky potrebné techniky zvládnuté a vybraté tie, v ktorých je naj a tak vytvoriť už plnohodnotné diela na výstavu.
 
11. Rozumie podľa teba súčasná generácia maliarov výtvarnému umeniu? A ako ho vnímaš ty?
 
  Odpoveď :  
Úprimne povedané, ani ja neviem, či rozumiem. Preto som sa prihlásila do kurzu v BEAUTIFUL ART gallery, aby som sa učila od ľudí, ktorí tomu rozumejú a aby ma previedli cestou umenia od dávneho až po to dnešné. Hlavne, aby som sa naučila aj ja vnímať umenie svojou dušou a nie len povrchne a plytko, lebo mám pocit, že v dnešnej dobe sa pomaly ľudstvu zunujú aj Vianoce.
 
12. Viem o tebe, že momentálne pracuješ na dielach, ktoré ťa zdokonaľujú v tvorbe. Vieš nám o tom povedať niečo
bližšie ? 
 
  Odpoveď :  
Som v štádiu, keď sa učím a zdokonaľujem a to si vychutnávam a teším sa z toho. Pracujem na sebe disciplinovane, pretože tvorba si to vyžaduje. 
 
 
 
 
13. Akú hudbu si púšťaš keď tvoríš a prečo?
 
  Odpoveď :  
Potrebujem ticho, to je ideálne....ale viem kresliť aj v rodinnej panike.
 
14. Ktorý výtvarný smer uznávaš? Skús nám aj povedať v čom ťa oslovil? 
 
  Odpoveď :   
Výtvarný smer, ktorý mi sadne, ešte hľadám. Keď ho nájdem, bude ho vidieť v mojich obrazoch. Ale mám veľmi rada umenie a robí ma veľmi šťastnou. 
 
15. Čo by si chcela na koniec rozhovoru odkázať čitateľom týchto riadkov?
 
  Odpoveď :   
Úsmev a pohodu želám všetkým, pretože úsmev je veľký dar. 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

Diela výtvarníčky Lívie Kokovej  si môžete zakúpiť, alebo objednať na zákazku exkluzívne v BEAUTIFUL ART grand gallery.

Objednávky prijímame na e-mailovej adrese: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Pri kúpe diel od BEAUTIFUL ART grand gallery podporujete nadaných Slovenských rozvíjajúcich sa autorov a profesionálnych výtvarníkov, ktorí svojou tvorbou rozširujú výtvarné tradície na Slovensku.  

 

 

Autor článku : BEAUTIFUL ART grand gallery  /   Copyright ©  2022 / Všetky práva vyhradené 

 

 

 

 

Spoločnosť

BEAUTIFUL ART s.r.o
Južná trieda 4.B
040 01 Košice
 
IČO: 46969276   DIČ: 2023681275
Banka: Tatrabanka a.s.
Účet: SK3711000000002946062789

Kontakt

BEAUTIFUL ART s.r.o
Južná trieda 4.B
040 01 Košice
 
Tel.: 0944033123, 0904333202
E-mail:
Copyright © BEAUTIFUL ART s.r.o 2019.. Všetky práva na texty a foto materiál uvedené na tejto stránke sú výhradným duševným a autorským vlastníctvom spoločnosti BEAUTIFUL ART s.r.o a Didier Le Mar